Loredana citeste ”Cianura pentru un suras” de Rodica Ojog-Brasoveanu

Ultima oară când am mers la bibliotecă am fost convinsă că vreau Rodica Ojog-Braşoveanu. Prima carte din seria Melania Lupu este Cianură pentru un surâs. M-am gândit că e un punct bun de pornire. Şi aşa a fost, pentru că acum am o poftă incredibilă să devorez toate volumele și prevăd o recenzie pozitivă pentru fiecare în parte. 


Dacă îţi plac cărţile poliţiste, pline de suspans sau eşti iubitor al Agathei Christie, atunci Rodica Ojog-Braşoveanu sigur îţi va fi pe plac. Personal prefer stilul ei în defavoarea Agathei Christie. Îmi place că nu s-a schimbat sensul niciunei fraze la traducere. Umorul este în forma iniţială, aşa cum şi l-a imaginat scriitoarea, iar numele personajelor sunt româneşti. Culoarea locală, numele de oraşe, străzi, îmi sunt mai aproape, aşa că tind să mă regăsesc mai bine în cărţile scrise de această autoare româncă. În plus, cărțile ei sunt foarte ușor de citit și nu au un parcurs greoi. 




Melania Lupu, protagonista seriei, este genul de personaj delicios, care te amuză și te pune pe gânduri în același timp. La o primă descriere ai crede că este o bătrânică oarecare, cochetă, care totuși ține la principiile ei (și la dragostea pentru dulciuri, fără îndoială). Dincolo de această caracterizare cuminte, Melania Lupu este o aventurieră înnăscută, pusă mereu pe glume. Ea este protagonista în cele mai nebănuite crime sau jafuri, însă farmecul ei îi oferă prezumția de nevinovăție. Alături îi este motanul Mirciulică, un pisoi negru căruia Melania îi vorbește asemeni unui copil.


Cianură pentru un surâs este cartea care conturează imaginea Melaniei Lupu și a maiorului Cristescu, cel condamnat să stea pe urmele ei, cunoscându-i vinovăția, dar fără a o putea dovedi. Cea mai mare parte a acțiunii se desfășoară în sufrageria unei case unde locuiesc cele șase personaje. Ei descoperă asunse două tablouri de Rembrandt și Goya, așa că le păzesc non-stop, pentru a se asigura că nu își vor pierde partea de bani. Încep însă fenomenele ciudate: unul câte unul oamenii încep să moară, doborâți de cianură, chiar dacă nu mâncaseră sau băuseră nimic. Melania Lupu manageriază însă excepețional situația, vine cu ideea ascunderii cadavrelor și crede în final că se va îmbogăți de pe urma vânzării tablourilor. Maiorul Cristescu îi ruinează însă planurile.


Cianură pentru un surâs este o carte plină de suspans, dar care îți lămurește la final chiar și cele mai mici întrebări. Citești ultimele paginii și zâmbești, spunând ”Hai că la asta nu m-am așteptat!”.



Cu toate că am mai citit cărți polițiste sau pline de intrigă, niciuna nu m-a cucerit atât de mult ca aceasta. Am citit-o în două zile și vreau să termin cât mai curând seria. Cu siguranță voi mai citi cărțile Rodicăi Ojog-Brașoveanu, mă declar fană a modului ei de a scrie și a personajelor impecabil conturate.


Îi ofer cărții Cianură pentru un surâs  5/5 steluțe pe Goodreads cu toată inima!


Dacă vrei să citești o carte bună, amuzantă, plină de suspans, pe care să o lași greu din mână, îți recomand Cianură pentru un surâs de Rodica Ojog-Brasoveanu. Iar dacă ai citit deja peripețiile Melaniei, aștept să îmi scrii într-un comentariu. :)


Pagini