De Centenar, e Unire Mare în bucătărie

E dimineață... o nouă dimineață. Draperiile nu sunt încă trase, dar soarele dă să răsară. Cum s-ar zice, se crapă de ziuă. Sigur, ar putea fi un început de zi ca oricare altul, dar ceva e diferit în bucătăria apartamentului de la etajul trei. Un intrus printre toate ustensilele își făcuse apariția și era al naibii de misterios. Semăna cu ceva ce mai fusese în bucătărie, mai demult, dar parcă nu era de-al locului. 

Fructele și legumele tot încearcă să-și dea seama cine e sau ce e monstrul de pe masă. Roșia era roșie de supărare că nu avea răspunsul, portocalei i se acrise de atâta așteptare, iar banana... era banană. 

Singurul care-și păstrase calmul în toată așteptarea asta era morcovul. Tot îndruga că sfârșitul lor e aproape, dar că va fi grozav. Că monstrul ăla de pe masă le va stoarce până la ultima picătură și că nici coaja nu mai rămâne din ele. Că vor merge în lumea legumelor și fructelor celor drepte. Un fel de Rai al oamenilor, dar mai real. Unde peste tot e verde, copacii cresc peste noapte, fructele sunt așa cum trebuie să fie și nu le injectează nimeni, iar legumele nu mai rămân niciodată nemâncate din farfurie.

Sunete se aud. E stăpânul, concluzionează mulțimea de fructe și legume în cor. 

Două banane sunt negre se supărare, deși toată lumea știe ca petele apar din cauza luptelor de stradă pe care le dau peste noapte. Morcovii sunt aliniați pe un prosop alături de portocale, roșii și o mână de semințe și nuci. Alături mai sunt și alte surate, care nu contenesc cu șușoteala.

Pașii se aud din ce în ce mai tare, deci stăpânul e aproape. Ajunge. Deschide jaluzeaua și cască. Lumina se năpusti înauntru, iar pe monstrul de pe masă se vede clar scris: Hurom.
Murmur între cei aflați pe prosop:

-Cred că știu ce eeee! zice o banană. Și dacă e ce cred eu că e (și e sigur), e de bineeee! 

-E un storcător prin presare la rece. Mare lucru, pe mine mă lasă rece, spune roșia îmbufnată ca de fiecare dată.

Roșia nu prea înțelege ce zice banana, dar morcovul îi explică de fapt ce e acest storcător Hurom. Îi zice că a auzit de prin alte bucătării că cel pe care îl credeau un monstru până mai adineauri le va ajuta să își îndeplinească menirea. Se vor transforma într-o băutură gustoasă care le va păstra personalitatea, vitaminele, mineralele și tot ce au ele mai bun. 

-E ca și cum ai fost până acum omidă, iar după ești fluture, zise nuca. Și de data asta chiar nu cred că am dat-o în perete cu explicația mea, nu?

-Deci e de bine băăăă, adaugă frenetic și cartoful, deși nu avea niciun amestec.

-Iar se bagă ăsta-n seamă, remarcă morocănoasă o  afină din caserolă. Habar nu are el că avem aici de-a face cu primul aparat din istoria tuturor aparatelor care are un sistem dual de alimentare. Adică stăpânul ne poate introduce și prin gura de alimentare clasică și printr-o gură nouă, mai mare, care are un set de cuțite puternice.

-O fi rău să fii învârtit la 23 de rotații pe minut? întreabă kiwi-ul. Sau o fi ca la bâlci, în tiribombă? Noroc că e silențios, că pe mine mă cam doare capul de la sunete ascuțite.

-Imaginați-vă doar ce suc vom face cu toții, presat la rece, ce culoare, ce sănătate, ce conținut nutritiv... Iar la final, vom rămâne doar o grămăjoară de resturi, dar cui îi mai pasă? adaugă o portocală visătoare.

Stăpânul casei, se mai învârti prin casă, iar după câteva minute ajunse lângă storcător. Prin gura mare de alimentare începu să adauge fruct după fructe, legumă după legumă. Toți erau extaziați.

-Iuhuu, eheeee. De Centenar ne unește pe toți și toateeeeee! Hai să dăm frunză cu frunză cei cu coaja cea străpunsă!

-Banana asta e tot... banană, zice morcovul, în timp ce era mărunt tocat și aștepta să se transforme-n fluture, pardon suc. 

Toate la un loc, iar la apăsare de buton, storcătorul ca prin magie începu să facă ce știe el mai bine să facă. Nimic nu s-a pierdut, iar noua formă a legumelor și fructelor era mai delicioasă ca niciodată. Atât de plină de vitamine și minerale încât stăpânul casei simți imediat că această zi va fi specială. De fapt, orice zi va fi mai bună cu noul monstru storcător. 

Fructele și legumele rămase abia așteaptă să îi facă ziua de mâine mai bună, mai gustoasă și să se transforme și ele în cele din urmă în versiunea lor mai bună. 

E amuzat că portocala ce a lăsat scris pe bolul în care stătuse scris, cu codița, chiar înainte de stoarcere: De Centenar, e Unire Mare în bucătărie!

________________________________

Articolul De Centenar, e Unire Mare în bucătărie participă la Proba 25. Hurom – un start perfect pentru o zi perfectă! (Sponsorul probei: Hurom Romania) în cadrul competiției SuperBlog 2018

Pagini