Loredana citește ,,Doamnele de marți” de Monika Peetz

Oare sunt singura care, în prag de sesiune, ar face orice altceva decât să învețe? Tocmai de aceea am dat o fugă până la bibliotecă și mi-am mai luat câte ceva. M-am pierdut puțin printre rafturile bibliotecii, asta pentru că plecasem fără un plan de bătaie. Am ales orice mi s-a părut interesant și aici se încadrează și Doamnele de marți de Monika Peetz. Recunosc, m-a fascinat coperta, iar rândurile de pe ultima pagină m-au făcut să mă gândesc că este vorba de o carte lejeră, perfectă pentru ceea ce căutam. Am terminat-o în câteva zile și veți afla, mai jos, prin această recenzie, dacă merită sau nu atenția voastră.


Cartea are în prim-plan cinci personaje feminine bine construite, diferite și totuși savuroase: Kiki (mereu îndrăgostită), Eva (familistă convinsă, casnică), Estelle (femeia modernă, soție de farmacist), Carolina (avocată) și Judith (drama queen, văduvă de curând). Acestea sunt Doamnele de marți, numite astfel după obiceiul lor de a se întâlni în prima zi de marți a fiecărei luni la cafeneaua Le Jadin

Dacă la început tema cărții Doamnele de marți de Monika Peetz pare a fi prietenia, pe parcurs lucrurile se complică, scoțând la iveală subiecte precum dragostea, căsnicia, infidelitatea, munca, banii sau perseverența.

Despre ce este vorba în cartea  Doamnele de marți de Monika Peetz?


În fiecare an, doamnele de marți pleacă într-o călătorie împreună. În acest an, Judith alege să meargă într-un pelerinaj spre Lourdes, pe calea apostolului Iacob. Soțul ei, Arne, decedat de curând, pornise pe acest traseu și ținuse un jurnal de călătorie. Judith vrea să termine acest pelerinaj, așa că doamnele de marți hotărăsc ca aceasta să fie vacanța lor din acest an, dar nu fără comentariile doamnelor mai sofisticate. Călătoria se dovedește a fi una extenuantă, mult mai grea decât se credea. 

Pe parcursul acesteia fiecare dintre cele cinci femei se schimbă: își analizează mai bine situația, descoperă ce greșeli fac în viața de zi cu zi, se întreabă dacă au parte de o căsnicie fericită. Mi-a plăcut să descopăr modul în care fiecare persoană, cu un caracter diferit de al celeilalte, se schimbă și învață lucruri prețioase. Într-o astfel de experiență ajungi să fii tu, cu gândurile tale, lucru care e mai greu de făcut atunci când muncești toată ziua, precum avocata Caroline, sau când ești mamă full-time, așa cum este Eva.

Mi-a plăcut mult scriitura Monicăi Peetz: are un stil lejer, relaxat, pe alocuri amuzant sau chiar ironic. Cartea este plină de emoție și urmărește mai degrabă evoluția fiecărei femei, decât expunerea detaliată călătoriei. Interesant este și parcursul relației dintre cele cinci doamne, care ajung să își mai știrbească puțin din amiciție pe alocuri.

Cartea Doamnele de marți de Monika Peetz mi s-a părut cu adevărat savuroasă, fiind o carte lejeră, ideală pentru a fi citită în momentele de relaxare pe parcursul zilei. I-am oferit 4 din 5 steluțe pe Goodreads, multe păreri și recenzii fiind pro acestei cărți. Cu siguranță voi mai citi și alte volume scrise de aceeași autoare!

Pagini