Despre terapia cu aerosoli: este sau nu bună în caz de răceală?

  Nu doar copiii sunt predispuși la răceli, ci și adulții. Iarna trecută am răcit de două ori, ambele episoade fiind destul de supărătoare. Și așa am început să citesc mai mult despre terapia cu aerosoli și despre beneficiile unui nebulizator.

Ce presupune terapia cu aerosoli?


  Tot mai multe persoane apreciază un aparat cu aerosoli, în vederea tratării unor infecții de căi respiratorii superioare. Cel mai adesea, această metodă este folosită pentru copii, dar și adulții pot găsi sprijin la nevoie. Pentru că este cam greu să avem acces mereu la aerosoli naturali (de la mare, la munte sau în salină), putem apela la aerosolii artificiali generați de nebulizatoare. 

❤❤❤

Cum acționează un nebulizator?


  Acest aparat de aerosoli este de folos în caz de tuse, respirație dificilă sau rinoree. Tot ce avem nevoie pentru a beneficia de terapia cu aerosoli este de nebulizator plus un medicament prescris de medic. Medicamentul trebuie diluat doar cu ser fiziologic. Pentru sesiuni de ,,întreținere”, se poate folosi doar ser fiziologic, care se găsește la prețuri mici în farmacii (~3 lei o fiolă de 10ml).

  Inhalarea aerosolilor cu un astfel de nebulizator ajută la fluidizarea mucusului din plămâni și astfel vom elimina mai repede secrețiile. Mușchii căilor respiratorii se relaxează, iar plămâni se oxigenează mai bine. Efectele secundare sunt minime, fiind o terapie folosită chiar și pentru sugari.

  Se folosește terapia cu aerosoli inclusiv pentru copiii sau adulții ce suferă de astm, dar și pentru sinuzite, afecțiuni pulmonare sau din sfera ORL. Cu un nebulizator, medicamentul se asimilează mai repede în organism, iar tratamentul dă randament foarte repede. Ajunge în organism o doză mai mică de medicament față de tratamentul clasic, cu medicamente administrate pe cale orală.


Există două tipuri de aparate cu aerosoli:


  • Nebulizator cu compresor de aer. Pistonul împinge aerul în rezervorul unde se găsește medicamentul, presiunea pulverizând aerosolii de medicament pe care noi îi inhalăm prin mască. Spre deosebire de nebulizatorul cu ultrasunete, această variantă este mai ieftină, mai ușor de utilizat, fiind compatibilă cu orice fel de textură a medicamentului;
  • Nebulizatorul cu ultrasunete folosește vibrații înalte pentru a transforma un medicament din stare lichidă în aerosoli. Acesta este mai silențios, dar nu poate nebuliza substanța vâscoase, cantitatea reziduală fiind destul de mare.


  Nebulizatorul pe care îl am eu este unul cu compresor de aer, modelul Medel Easy. Acesta are un design compact și este dotat cu multe accesorii: nebulizatorul ce se conectează la priză, piesă pentru gură, piesă pentru nas, mască pentru adulți, mască pentru copii, filtru de rezervă și tub pentru aer. Este o variantă cu garanție 5 ani, fiind un dispozitiv medical clasa II. 


Însănătoșirea în caz de răceală cu terapia cu aerosoli


  Este super ușor să folosim un nebulizator: conectăm toate componentele conform instrucțiunilor, punem medicamentul/serul fiziologic în recipient, conectăm la priză și pornim aparatul. Eu am folosit aparatul doar cu mască și am avut parte de o primă experiență foarte interesantă. Aburul emis de aparat este rece și acesta trebuie inhalat câteva secunde, apoi expirat. După folosire, se simte cu adevărat o senzație de proaspăt, de calmare a respirației. Simți mai bine orice miros și este mai ușor să respiri.


  Am folosit ~5ml de ser fiziologic, fără a adăuga vreun medicament. Atunci când voi fi răcită, voi merge la medicul de familie pentru a-mi prescrie tratamentul potrivit, dar momentan am folosit nebulizatorul doar pentru o ,,reîmprospătare”.

Găsiți acest nebulizator prin compresor pe primele-cumparaturi.ro, la prețul de 210lei.

Voi folosiți terapia cu aerosoli? J
Pagini