Loredana citeste ”Padurea norvegiana” de Haruki Murakami

Am auzit atât de multe laude pentru cartea Pădurea norvegiană de Haruki Murakami, încât am mers glonț după ea la bilbiotecă. Am citit-o în nici două zile, așa că este momentul să îi dedic o recenzie pe blog, în categoria ”Loredana citește”.

Descriere Goodreads:


Romanul Pădurea norvegiană, care-și împrumută titlul de la un hit al formației Beatles, Norwegian Wood, are ca fond atmosfera social-politică agitată a anilor '60. Narațiunea opune acestui laitmotiv dur momente de o intimitate emoțională răscolitoare. 
Povestea lui Toru Watanabe urmăreste firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice în camere sordide de cămin studențesc, de afișe și de discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, de lecturi din clasicii literaturii universale.











Personaje de notat în  Pădurea norvegiană de Haruki Murakami:


  • Watanabe - personajul principal prin ochii căruia se prezintă acțiunea în retrospectivă, un tânăr ce pe parcursul romanului trece prin liceu și facultate, dar și prin numeroase peripeții amoroase și nu numai;
  • Naoko - personajul feminin iubit de Watanabe, o tânără al cărei comportament se schimbă în urma unei traume;
  • Kizuki - iubitul lui Naoko și cel mai bun prieten al lui Watanabe;
  • Midori - prietenă bună a lui Watanabe, cea care îi este alături în orice moment;
  • Reiko - prietena lui Naoko de la ospiciu, aproape 40 de ani, cu o poveste incredibilă de viață;
  • Nagasawo - prieten de-al lui Watanabe cu care se distrează, dar căruia nu îi împărtășește toate opiniile.

Rezumat  ”Pădurea norvegiană” de Haruki Murakami


Începutul romanului îl surprinde pe Watanabe la 37 de ani, în avion, aterizând în Germania. La radio se aude melodia Norwegian wood cântată de The Beatles, melodie care determină și numele cărții. Își amintește astfel toate întâmplările din tinerețe, iar romanul este o înșiruire de evenimente cronologice, amintite de protagonist. Încă din început, Watanabe, mai în vârstă acum, are certitudinea că Naoko nu îl iubise niciodată.

Întâlnirea lui cu Naoko în anul al doilea de liceu nu îl marchează pe protagonist. Asta pentru că ea era iubita celui mai bun prieten al său, Kizuki, dar și pentru că o găsește comună, fără un farmec evident. Intriga romanului este reprezentată de sinuciderea lui Kizuki, eveniment ce marchează ambele personaje: iubita și amicul. Watanabe acceptă greu că moartea nu se află la polul opus al vieții, ea face parte din viață. Cei doi se consolează și ajung să își petreacă o bună parte de timp împreună, făcând plimbări lungi. De ziua ei de naștere, când împlinește 20 de ani, are loc prima și ultima noapte de dragoste între cei doi. Ea dispare a doua zi.

Watanabe îl întâlnește pe Nagasawo și îi devine amic. Împreună petrec nopțile în oraș, iar Watanabe cunoaște și alte fete, însă doar pentru o noapte. Se simte singur și urăște aceste ”peripeții”, așa că decide să se oprească. Watanabe o întâlnește pe Midori, o tânără drăguță alături de care se simte foarte bine. Între timp află vești de la Naoko, care îi scrie o scrisoare lungă în care îl anunță că pentru binele ei, trebuie să stea la un sanatoriu. Watanabe se hotărăște să meargă să o viziteze pe Naoko în munți, unde era internată. Acolo o cunoaște și pe colega ei de cameră, Reiko. Aceasta are o poveste de viață incredibilă, care te ține cu sufletul la gură. Naoko nu se simte bine, este instabilă și are nevoie de ajutor pentru a depăși perioada dificilă. Cu toate acestea, între cei doi se petrec câteva momente intime, intens rememorate în perioada ulterioară de Watanabe.

Întoarcerea lui Watanabe în oraș este ciudată, orașul și jobul lui la magazinul de discuri i se par de neînțeles. Între timp relația cu Midori avansează, se cunosc din ce în ce mai bine, dar nu depășesc pragul care duce la cunoașterea intimă. Un aspect interesant, pentru că Watanabe nu avusese nicio problemă să se culce cu alte fete străine, dar lui Midori îi argumentează că nu poate face nimic până nu se va definitiva situația cu Naoko. Îl cunoaște pe tatăl lui Midori, bolnav de cancer și suferă la moartea lui. Între timp, mișcările politice afectează viața studenților.

Watanabe se mută, dar singurătatea nu îi dă pace. Îi scrie lui Naoko să vină să locuiască împreună și îi promite că o va ajuta să se însănătoșească. Este însă prea târziu. Naoko se sinucide, iar lumea lui Watanabe se zdruncină. Reiko se hotărăște să părăsească ospiciul și vine definitiv în Tokyo. Ce se întâmplă între cei doi și cum rămâne cu Midori aflați citind cartea Pădurea norvegiană de Haruki Murakami. Vă garantez că vă va surprinde.

Este denotat că Pădurea norvegiană de Haruki Murakami ar trebui citită de un public +14 ani, aș zice eu, din cauza scenelor sexuale detaliate.


Puncte tari ale cărții Pădurea norvegiană de Haruki Murakami:

- cartea Pădurea norvegiană de Haruki Murakami este ușor de citit, are o acțiune cronologică și nu încurcă cititorul;
- cartea Pădurea norvegiană de Haruki Murakami este palpitantă, cuprinde evenimente care te fac să te gândești de două ori înainte de a le crede. De exemplu, povestea vieții lui Reiko, dar și finalul mi se par de necrezut și am stat cu sufletul la gură citind;
- cartea Pădurea norvegiană de Haruki Murakami este plină de emoții, este imposibil să nu îți atingă măcar o coardă sensibilă. 

Puncte slabe ale cărții Pădurea norvegiană de Haruki Murakami:

- într-un cuvânt: prea mulți morți. M-am simțit citind Pădurea norvegiană de Haruki Murakami de parcă mă uitam la Game of Thrones. Moare Kizuki, sora lui Naoko se sinucisese când era tânără, Naoko se sinucideși ea, tatăl lui Midori moare de cancer după ce și mama ei murise înainte de cancer. Avem o mulțime de înmormântări, iar sinuciderea lui Naoko a fost destul de previzibilă. Recunosc, emoția există în cartea Pădurea norvegiană de Haruki Murakami, dar parcă autorul încearcă stârnirea ei cu mult prea multe decese.

Cartea are multe trimiteri muzicale ce merită menționate:

The Beatles - Norwegian wood

Blood Sweat & Tears - Spinning wheel

Cream - White Room

The Beatles- Here Comes The Sun

Jumpin' Jack Flash - The Rolling Stones

Simon & Garfunkel - Scarborough Fair

The Doors - People are Strange

Una peste alta, Pădurea norvegiană de Haruki Murakami este o carte bună, pe care nu am putut-o lăsa din mână. M-am atașat de personajul principal masculin și am rezonat cu ideile lui și parcă am simțit nevoia de o continuare a poveștii. Voi mai citi cărțile lui Murakami, așa că vor mai urma și alte păreri.

Am oferit cărți 4/5 steluțe pe Goodreads:

Ați citit Pădurea norvegiană de Haruki Murakami?
Dar alte cărți scrise de Murakami?
Aștept cu mare drag comentariile voastre!
◕‿◕

Pagini