10 acțiuni pe care le facem pentru a ajunge la independență financiară în familie

Cu siguranță ai întâlnit și tu:

Adulți care cheltuie un sfert din salariu într-o seară în oraș.
Adulți care își planifică vacanțe luxoase și acceptă prima propunere de la agenții, fără măcar să încerce să o planifice ei.
Adulți care cheltuie mai mult decât au, pentru că vor ultimul model de telefon și o mașină care consumă enorm.
Adulți care nu au făcut niciodată economii și cred că doar bogații fac asta.
Adulți care nu știu ce s-ar face dacă mâine și-ar pierde sursa de venit.

Sau poate chiar tu ești un astfel de adult


Scoala de Bani by BCR - cheia către independență financiară sau cum să faci bani și să nu mori de foame până la următorul salariu


Școala de Bani by BCR este un proiect unde primești ajutor pentru a avea o educație financiară exemplară. Nu e doar pentru adulții de mai sus, ci pentru toți cei care vor să aibă sub control situația financiară. Înscrie-te și tu la un atelier care îți va schimba stilul de viață!



10 acțiuni pe care le facem pentru a ajunge la independență financiară în familie


Eu și soțul meu avem banii la comun. Adică nu e secret de stat cât câștigă/cheltuie fiecare. Imediat cum primim salariul, scoatem banii și îi împărțim în două categorii:

  • Cheltuieli
  • Economii

1# Nu trece lună fără să punem bani în contul de economii. Măcar 100 lei și tot e ok.

2# Nu ținem foarte mulți bani la noi și plătim doar cash cumpărăturile mici. Păstrăm cardul pentru cumpărăturile săptămânale, achiziții mai importante, dar dacă mergem la magazin pentru pufuleți și cidru, plătim cash. E mai ușor să ai un control asupra tranzacțiilor când vezi cum dispar hârtiile din portofel.

3# Prânzul la muncă e pregătit de acasă cel puțin 3 zile pe săptămână. Gândiți-vă doar puțin la banii cheltuiți zilnic: 15 lei meniul x 5 zile = 75 lei/săptămână x 4 = 300 lei/lună. Mergem pe principiul ,,Factorul latte – economia într-o ceașcă de cafea”, puteți citi articolul pe blogul Școala de Bani.

4# Strângem mărunțișul într-o pușculiță. La noi se strâng ~100 lei anual; noi plătim cu ei la supermarketurile unde se face plata de către client la roboțel.

5# Investim în haine de calitate - mai bine puțin și scump, dar mai durabil în timp.

6# Verificăm tot timpul recenziile atunci când cumpărăm ceva, fie că e vorba despre o mașină de spălat, prăjitor de pâine sau oală sub presiune. Nu cumpărăm la impuls!

7# NU avem nevoie de atâtea produse de curățenie. Cel mai adesea, fac același lucru.

8# Biblioteca e prietena mea cea mai bună - la cât de mult citesc, mi-aș cheltui jumătate din salariu pe cărți.

9# Cumpărăm la reducere doar ce este pe listă. Exemplu: dacă avem pe listă pastă de dinți și vedem 1 + al doilea la jumătate de preț. 

10# Nu mai dau sute de lei pe lună la saloane - sunt lucruri pe care le pot face acasă cu puțin antrenament, cum ar fi manichiura sau vopsitul.


Ce unelte folosesc pentru administrarea eficientă a bugetului familiei?


- avem o agendă unde notăm în fiecare lună cheltuielile importante și venitul total

- știm exact cât ne costă lunar cheltuielile fixe (întreținerea + curent + cablu&internet). Banii de mâncare și cei de cheltuieli personale variază, dar avem și aici un prag maxim. Desigur, sunt luni cu cheltuieli mai mari, de exemplu merg la dentist sau altele. Sunt anumite cheltuieli anuale, așa cum este impozitul casei, pe care îl plătim imediat cum începe anul. Și sunt luni când economiile scad, pentru că iarna plata la întreținere este mai mare. 

- suntem flexibili mereu. Pentru noi nu s-a potrivit metoda de pune deoparte x% dintr-un buget personal, pentru că diferă mereu cheltuielile și nu mi-ar plăcea să scădem nivelul de trai. De asta nu avem direct debit cu o sumă fixă către contul de economii.

- începând de luna aceasta folosim platforma de pe site-ul Școlii de Bani. Înregistrează-te și tu!


______________________________

Acest articol participă la competiția SuperBlog 2018

Pagini