Quand c'est ?

Ascultam zilele trecute melodia lui Stromae - quand c'est ? Dacă nu o știi, dă o fugă pe Youtube și ascult-o neapărat în căști și neapărat în timp ce te uiți la videoclip. E al naibii de emoționantă. Mai precis, e vorba despre cancerul ăsta nenorocit care nu iartă nici copiii și nici nu are încă un leac definitiv. Abia aștept să ne anunțe medicii și oamenii de știință că i-au dat de cap! Una dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei este cel de sân. Greu de depășit, distrugător, cu efecte teribile asupra sănătății. Există însă și supraviețuitoare, femei care se chinuie cu boala și o înving. O condiție obligatorie în lupta cu cancerul de sân este mastectomie. Dincolo de șocul bolii în sine, această mastectomie vine cu suferința femeii care își pierde încrederea în ea. Pentru a o recăpăta, este necesară chirurgie reconstructivă.


Când vorbim despre chirurgie estetică a sânului, vorbim despre o operație menită să refacă structura sânului și să ajute femeia să se simtă din nou frumoasă. Procedura este una de o dificultate medie, realizată sub anestezie generală. Cel mai adesea se folosesc implanturi mamare din silicon, însă se poate face această operație și cu țesutul propriu. Important este ca celulele canceroase să fie eliminate, iar boala să nu aibă nicio șansă să recidiveze. Operația de mastectomie este obligatorie pentru femeile deja diagnosticate cu cancer, însă poate fi folosită și pentru cele care nu au fost însă diagnosticate, dacă se dorește. De exemplu, Angelina Jolie a decis să își extirpe ambii sâni pentru a-și elimina șansele de a dezvolta cancer.

Când vorbim de chirurgie reconstructivă a sânului vorbim despre un nou început. Operația de chirurgie reconstructivă a sânului este un start al unei vieți noi și majoritatea femeilor care trec prin această procedură dureroasă sunt schimbate și apreciază altfel viața. Procedura de chirurgie reconstructivă trebuie făcută în condiții de maxim profesionalism, în clinici speciale, dotate cu aparatură de ultimă generație și medici iscusiți. Înainte de orice procedură, este esențială comunicarea și stabilirea unui plan bine pus la punct.

Bineînțeles că există tot felul de mituri despre implanturile mamare, dar și despre modul în care se dezvoltă cancerul la sân. Cel mai bine este să mergem toate la un control periodic, iar dacă depistăm orice schimbare, orice nodul, să ne programăm de îndată la un consult medical.

Pagini