Cum m-a ajutat blogul să am jobul pe care mi-l doream

Ready, steady, go! 

Așa mi-am luat inima-n dinți pe 15 octombrie 2013 și mi-am deschis blog. Păi ce, eu de ce să nu pot? Fusesem toată viața pasionată de scris și citit, mă lăudam cu o gramatică bună și multă dorință de a intra pe piață. Nici nu bănuiam atunci ce beneficii urma să îmi aducă această decizie. 

Cum am ales numele blogului? 

Numele meu e Loredana și mi s-a părut atunci interesant să păstrez asta. Am vrut să fie un ,,Blog Cu Lore”, adică un blog alături de mine. Îmi plăcea că lore se traduce din engleză în înțelepciune. Nu știu dacă a fost cea mai bună alegere, pentru că ulterior multă lume citea culoare.blospot.ro

Acum, mi-aș face blogul cu nume și prenume, pe domeniu propriu, mai exact așa: www.loredanaraduica.ro. Mi se pare mult mai serios și este o modalitate foarte bună de construire a unui brand personal. Iar pentru cumpărarea domeniului meu m-aș baza pe site-ul domaz.ro - partener autorizat RoTLD.


Blogger sau Wordpress? 

După cum se poate vedea, am ales Blogspot. Pur și simplu, atunci când m-am decis să îmi fac blog am căutat pe google cum să faci asta și primul rezultat a fost un tutorial pe Blogspot. În căutarea mea am dat și de Wordpress, dar mi s-a părut că citesc limbi străine și am rămas la prima variantă. 

De atunci, nu am schimbat niciodată numele blogului, platforma și nu am trecut pe domeniu propriu. Pas pe care încă nu îmi explic de ce nu l-am făcut până acum. 

În 5 ani de blogging am ajuns la PA 25 și DA 24. 

La început, habar nu aveam ce înseamnă SEO, optimizare, advertorial, dofollow sau keywords. Totuși, unele articole se pare că au fost ok optimizate, pentru că au ajuns foarte populare și au zilnic mii de accesări prin motoarele de căutare (de exemplu articolul cu 10 sfaturi pentru bac). 

Cum am ales tema blogului meu? 

Gratuită, cea a Blogspot-ului! Am modificat eu doar fontul și culorile, mereu am mers însă pe fundal alb și un design cât mai simplu. Nu am schimbat multă vreme nimic la temă, îmi era frică să nu stric tot. De ceva vreme am instalat tema prezentă acum, tot gratuită, cu multă bătaie de cap. Conștientizez însă importanța unei teme cât și a unui domeniu, dar și a unui logo personalizat, care mie îmi lipsește. 

Pe ce nișă am decis să merg? 

Beauty, păi cum? Am început cu o mulțime de articole despre măști de față, creme, trucuri, machiaj. Îmi plăcea foarte mult ce făceam, aveam o grămadă de idei și scriam 3-4 articole pe săptămână. 


Ulterior m-a atras partea de fashion și am pozat zeci de ținute. Am început să am colaborări. Primeam haine și cosmetice de la branduri foarte mari din țară și din afară și eram cât se poate de încântată de asta. Fiind studentă, aveam mult timp și energie la dispoziție. 

Soțul meu, atunci prieten, era cel mai necăjit din toată ecuația asta: el era cel care se ocupa cu fotografiatul și editatul pozelor. Ieșeam în fiecare zi din casă să mai pozăm o ținută, dar îmi era foarte drag de activitatea mea. 


Cum mi-am crescut comunitatea? 

Comunitatea a crescut organic și nu am plătit niciodată pentru promovare, deși acum văd asta cu total alți ochi. Am avut destul de multe colaborări cu alți bloggeri, taguri la care răspundeam și astfel existau link-uri către blogul meu. 

Am răspuns la interviuri online, am participat la evenimente în offline și brandurile cu care colaborau distribuiau pe canalele lor conținutul meu. 

Am participat și la competiții de blogging, unde am scris articole și am câștigat destule premii.

Mi-am creat o pagină de Facebook pentru blog, ulterior un cont de Instagram și tot ce postam distribuiam și aici. Pagina am reușit să o cresc până la 2.500 de like-uri fără să fac nimic deosebit. 

Deși am zis că nu o să am niciodată pauze mari… 

S-a cam întâmplat. În ultimul an de facultate m-am angajat într-un magazin de haine, unde munceam pe brânci de dimineața până seara. În primele săptămâni, după 9-10 ore de stat în picioare și alergat de colo-colo nu mi-am găsit timp nici să gătesc masa de seară, dar să mai scriu pe blog. Și totuși, mi-am dorit să muncesc și, deși a fost foarte greu din punct de vedere fizic, m-a călit destul de mult. 

După un an în care abia am reușit să pun cap la cap câteva articole, am schimbat jobul cu unul într-un call center. Unde am rezistat eroic 9 luni în regim full time, deși mi-au scăzut foarte mult încrederea în mine, rezistența psihică și creativitatea. Visam să am un job în comunicare, marketing, social media, știam că am multe idei pe care pot să le valorific și care mor odată cu energia mea.

Când am văzut pe un site de anunțuri jobul pe care îl voiam: social media manager. Am aplicat și am avut grijă ca în CV și în scrisoarea de intenție să evidențiez toate activitățile care mi se părea că m-ar putea avantaja, printre care Facultatea de Jurnalism absolvită și blogul meu

Am fost chemată la interviu, iar acolo am discutat destul de mult cu intervievatorul despre activitatea mea pe blog. S-a declarat foarte încântat că am reușit să cresc un blog și o comunitate de la zero, așa că… am reușit!


Cui recomand să își deschidă un blog?

Oricui! E loc pe internet pentru toată lumea! Alege nișa care ți se potrivește și subiecte despre care simți că ai putea scrie sute de articole fără să te simți lipsit/ă de inspirație. Nici nu ai idee cât de mult te poate ajuta să îți dezvolți capacitățile de scriere, documentare, organizare. E o excelentă metodă de relaxare și o pasiune nemaipomenită.

Îți recomand să pornești încă de la început un blog care să arate profi, să îți cumperi domeniu web și să instalezi o temă cât mai completă. Apelează la profesioniști dacă nu te pricepi! De exemplu, cei de la domaz.ro îți pun la dispoziție domeniul web dorit în doar două clickuri!

Cu peste 7 ani de activitate, Domaz.ro – partener autorizat RoTLD ce a înregistrat peste 1.750 de domenii și rezervări pe o durată totală de peste 5.500 de ani – este alături de tine în crearea unei identități în online.

Dacă ai nevoie de ajutor, sigur te vor ajuta clipurile video de pe canalul de YouTube Domaz - Inregistrare Domenii.


Tu ce mai aștepți?

____________________________

Articolul Cum m-a ajutat blogul să am jobul pe care mi-l doream participă la Proba 11. Cum ți-ai început aventura în blogosferă? (Sponsorul probei: Domaz.ro, un serviciu CREADIV) în cadrul competiției SuperBlog 2018.
Sursă fotografii: 
https://Domaz.ro și arhiva personală

Pagini