Loredana citește ”O mie nouă sute optzeci și patru” de George Orwell

De George Orwell am mai citit Ferma animalelor și O fată de preot. Ambele mi-au plăcut mult, dar parcă niciuna nu se compară cu O mie nouă sute optzeci și patru. M-a cucerit şi mi-a dat atât de multe de gândit, că aş putea spune chiar acum că este printre cele mai bune cărţi pe care le-am citit vreodată.

❤❤❤
Stilul lui George Orwell îmi este cunoscut, iar scriitura lui este una simplă, uşor de înţeles. Dar are un har al cuvintelor ce îl diferenţiază de alţi scriitori, stil pe care eu îl savurez de fiecare dată. Majoritatea cărţilor lui abordează, mai mult sau mai puţin, subiecte politice. O metaforă mai interesantă pentru scena politică decât Ferma animalelor nu cred că există! Dar O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell este o capodoperă din toate punctele de vedere.

Orwell creează o lume paralelă, în care regimul comunist nu poate fi înlăturat. Avem un conducător suprem, Fratele cel Mare (Big Brother) care ştie tot, controlează viaţa privată a fiecăruia şi dă pedepse cumplite dacă te abaţi de la regulile regimului. Nu ai voie să vorbeşti de rău Partidul, nu ai voie să GÂNDEŞTI nimic ieşit din tipare, nu ai voie să ieşi din linie. Toată viaţa ta trebuie te supui regulilor, iar asta înseamnă o dedicare continuă Partidului. Acesta trebuie venerat, iar orice acţiune este făcută pentru a-i aduce beneficii. Chiar şi copiii sunt consideraţi drept un cadou pentru Fratele cel Mare, pentru a construi o comunitate mai bună. 

În O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell există în permanenţă un război, iar dacă adversarul se schimbă de la o lună la alta, atunci asta înseamnă că orice scriere este modificată pentru a ilustra că adversarul a fost dintotdeauna acelaşi. Statisticile sunt modificate, pentru a arăta mereu că oamenii au mai multă mâncare în prezent decât în trecut, iar viaţa se îmbunătăţeşte datorită Fratelui cel Mare.

În O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell acţiunea este scrisă la persoana a III-a, iar personajul principal este Winston Smith. Toată viaţa Winston a pus la îndoială valorile partidului şi a început un jurnal în care critica toate aceste măsuri. Despărţit de soţie, el începe o aventură cu Julia, iar aceasta îi aduce cu atât mai multă satisfacţie cu cât ştie că încalcă principiile impuse. Ei ştiu că vor fi prinşi, dar se bucură de anii în care pot fi împreună. Dacă sunt prinşi, ce li se întâmplă în arest şi cum rămân ei după experienţă vă las pe voi să descoperiţi citind cartea.

O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell este genul de carte pe care o termini şi la care te gândeşti zile bune apoi. În permanenţă mă gândeam la cât de absurd este totul şi speram să există o revoluţie care să elimine dictatura. Fascinant mi s-a părut faptul că poliţia torturează oamenii pentru a-i face să-l iubească pe Fratele cel Mare, apoi îi omoară. La fel de uimitoare mi s-a părut noua limbă (nou-vorbă) pe care socialiştii voiau să o creeze. Eliminând o mare parte din cuvinte, rămâneau doar cele de bază, astfel că nu se mai putea transmite niciun mesaj codificat iar poliţia ar fi putut depista mult mai repede trădătorii.

Am citit cu sufletul la gură O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell şi cred că este genul de carte care poate fi recitită oricând, fără a-şi pierde farmecul. Este o carte care te captivează, o carte care expune lumea cum a fost, mai este în unele părţi ale lumii, dar sper să nu mai fie nicăieri în viitor.

O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell primeşte 5 steluţe din 5 pe Goodreads şi sper ca această recenzie să vă convingă să o puneţi pe lista de "to read asap".



Pagini