Deşi este o zonă delicată, nu trebuie tratată ca un subiect tabu. Aşadar, vorbim azi despre îngrijirea zonei intime, vă voi oferi câteva sfaturi pentru prevenirea infecţiilor urinare din experienţa proprie, dar şi despre o soluţie naturală de curăţare: gelul intim Apimond, cu apă de mare şi propolis.
◕‿◕
Infecţiile urinare, o bătaie de cap pentru femeia modernă
Citeam la un moment dat o statistică potrivit căreia 1 din 5 femei se confuntă cel puţin o dată în viaţă cu infecţiile uro-genitale. Dacă ar fi să fac eu o statistică luând în calcul toate femeile cu care am discutat despre acest subiect (prietene, mamă, mătuşi, verişoare etc.), aceea ar fi că 5 din 5 femei se confruntă cu aceste probleme. De ce spun acest lucru? Pentru că, în prezent, nu există femeie în jurul meu care să nu fi avut măcar o dată în viaţă infecţie urinară. Ba, din contră, foarte multe dintre ele prezintă o bacterie recidivantă. De cele mai multe ori este vorba despre E-coli, o bacterie ce există în tractul digestiv, dar care poate ajunge uşor în tractul urinar.
Sfaturi pentru prevenirea infecţiilor urinare
Au fost perioade când căutam cu orele informaţii despre infecţiile urinare pe internet şi, din experienţă proprie, pot spune că norocoase sunt cele care au reuşit să scape definitiv de această problemă. De obicei, tratamentul constă în antibiotice, care ştim cât de rele sunt pentru organismul nostru. Nu e frumos deloc ca, tratând o infecţie urinară, să ne trezim cu candida, nu?
Prevenirea infecţiilor urinare trebuie să fie literă de lege pentru cele dintre voi care au avut acest diagnostic. Dintre cele mai utile trucuri pe care eu le-am folosit şi care mi s-au părut eficiente pentru prevenirea infecţiilor urinare se numără:
- igiena riguroasă. Indiferent că avem sau nu probleme cu infecţiile urinare, folosirea unui gel intim potrivit, blând, care să nu afecteze PH-ul zonei este obligatorie. Curăţarea zonei intime cu apă călduţă şi gel intim dimineaţa şi seara este o măsură de igienă valabilă pentru toţi. De asemenea, atenţie la toaletă: întotdeauna se şterge zona din faţă spre spate şi nu invers, pentru a nu aduce microbii acolo unde nu le "fierbe oala". Lenjeria intimă trebuie schimbată imediat după spălare sau dimineaţa se poate aplica un absorbant zilnic, din bumbac. De asemenea, dacă trebuie să mergeţi în băi comune, NICIODATĂ nu vă aşezaţi pe colacul de la toaletă!
-dezinfectarea prosoapelor şi a lenjeriei. Tot în capitolul de igienă pentru prevenirea infecţiilor urinare intră şi spălarea la temperaturi mari a lucrurilor ce au contact cu această zonă, adică lenjeria intimă şi prosoapele de baie. Puteţi strânge o dată pe săptămână toate prosoapele din casă şi lenjeria intimă şi le puteţi spăla la maşină în programul ce omoară microbii. De asemenea, după uscare, acestea trebuie călcate cu fierul de călcat cu aburi, din acelaşi considerent.
-o baie curată. Cada, cabina de duş, vasul de toaletă trebuie dezinfectate măcar o dată pe săptămână. Mai ales toaleta. Clor şi dezinfectant!
-îmbrăcatul gros. Ştiu că, practic, îmbrăcămintea subţire pe vreme rece nu cauzează infecţie cu E-coli, însă pe propria-mi piele am observat că ori de cîte ori am spatele gol sau umblu pe gresie cu picioarele goale, situaţia mi se înrăutăţeşte. Aşadar, niciodată fără maieu băgat în pantaloni pe sub pulovăr şi fără şosete groase!
-tratarea constipaţiei. Constipaţia este o cauză a infecţiilor urinare, pentru că facilitează migrarea bacteriei E-coli în tractul urinar. Diverse soluţii naturiste, precum cura cu argilă, apa caldă cu lămâie pe stomacul gol sau o lingură de ulei de seminţe de in fac minuni pentru un tranzit intestinal lent.
-consumul de merişor. Merişorul este o minune pentru femeile ce se confruntă cu infecţiile urinare. Sunt mai multe moduri de a-l consuma: ca atare (se găsesc merişoare confiate în magazine), sub formă de suc de merişor, disponibil în plafare, sub formă de tablete cu diferite concentraţii sau sub formă de mlădiţe şi tinctură. Personal, cele mai bune rezultate le-am obţinut cu tinctura de merişor, care este un remediu excelent pentru prevenirea infecţiilor urinare.
-ceaiuri, ceaiuri, ceaiuri, mii de ceaiuri! Lăsând gluma la o parte, consumul de ceaiuri are efecte foarte bune pentru prevenirea infecţiilor urinare. Preferatele mele sunt cele de afine (merişor), de cimbrişor, de coada şoricelului şi de gălbenele. Atenţie la ceaiurile diuretice din comerţ, ce conţin diferite combinaţii de plante - consumul excesiv duce la lipsă de calciu şi minerale din corp!
-consumul de vitamina C ajută la prevenirea infecţiilor urinare pentru că reglează nivelul de aciditate din vezica urinară. Aici includ lămâile, rodiile, dar şi vitamina C sub formă de tablete.
-minimum 2L de apă în fiecare zi! Vezica este concepută să se cureţe singură, dar dacă nu o ajutăm cu apă, numărul bacteriilor se poate înmulţi. De asemenea, e important să nu amânaţi niciodată mersul la baie.
-uleiul de arbore de ceai este util pentru prevenirea infecţiilor urinare. Într-un litru de apă călduţă puneţi cîteva picături de ulei de tea tree şi clătiţi zona intimă. Puteţi pune acest ulei de tea tree şi în palmă, peste gelul intim, apoi să îl folosiţi ca de obicei. Mai multe despre acest subiect am scris aici.
Review review gel intim Apimond cu apă de mare şi propolis
În prezent, eu folosesc gelul intim cu apă de mare şi propolis de la Apimond. Este o soluţie care mie îmi merge foarte bine pentru prevenirea infecţiilor urinare, fiind natural şi blând. Ingredientele sale benefice oricui sunt un adevărat răsfăţ pentru mine, care ani la rând am folosit doar geluri intime din comerţ, nu mereu cu o listă de ingrediente sănătoasă.
Acest gel intim are la bază substanţe active precum: Apa de Mare, Extractul de Propolis, Extractul de Galbenele, Aloe Vera şi Acidul Lactic. Toate aceste ingrediente au rolul de a dezinfecta şi de a proteja zona intimă, fără a-i afecta PH-ul. Protejată şi neagresată, zona sensibilă beneficiază de proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antiiflamatoare.
Gelul intim Apimond nu conţine săpun, SLS/SLES, parabeni sau parfumuri sintetice, fiind un produs bio blând cu pielea. Tocmai de aceea poate fi folosit şi la menstruaţie, dar şi de către bărbaţi sau copiii de peste 7 ani.
Sistemul de dozare al acetui gel intim pentru prevenirea infecţiilor urinare este foarte bun şi mă ajută să nu risipesc produs. Textura gelatinoasă a produsului devine spumoasă odată intrată în contact cu apa şi curăţă delicat. Senzaţia imediată este una de reîmprospătare, fără a simţi însă că zona este uscată în exces.
Fiind un produs natural, acest gel intim Apimond pentru curăţare şi prevenirea infecţiilor urinare nu are un miros puternic, artificial, aşa cum am fost eu obişnuită cu gelurile clasice din comerţ. Mirosul său este unul subtil, a plante, a "curat".
Sunt mai mult decât mulţumită de efectele acestui produs şi presimt că vom face casă bună împreună. Lista de ingrediente, dar şi efectele sale mă încântă pe deplin. Este un gel intim spornic, dar care are un preţ extrem de accesibil - 25,00 lei 22,00 lei pe Apimond.ro.
Mi-ar plăcea să citesc comentariile voastre despre această problemă des întâlnită la femei şi să deschidem o mică dezbatere. Dacă ştii ceva util, spune-ne şi nouă, nu ţine doar pentru tine!
- Te-ai confruntat cu infecţii urinare sau genitale?
- Ce trucuri foloseşti pentru prevenirea infecţiilor urinare?