Loredana citeste ”Ecouri de dincolo de moarte” de Johan Theorin

Ecouri de dincolo de moarte de Johan Theorin este genul de carte pe care o iubești, apoi o urăști, apoi ajungi să o iubești din nou. Dar finalul este atât de încărcate de emoții, încât te face să uiți de punctele slabe.

Cartea Ecouri de dincolo de moarte de Johan Theorin, din punctul meu de vedere, este mai mult o emoție permanentă, decât o investigație criminalistică. Mama unui copilaș dispărut, Julia Davidsson, nu poate trece nici după douăzeci de ani peste drama dispariției enigmatice a fiului ei. Soarta ei este marcată de aceste eveniment învăluit în mister; Julia trăiește o viață singuratică și singurul prieten constant îi este paharul cu vin. Ea vede în fiecare tânăr de pe stradă chipul copilului pierdut și nu se poate ierta că nu a fost acasă când el a dispărut.

Investigația continuă după 20 de ani

Julia se întoarce pe insula natală, Oland, de unde dispăruse micuțul Jens. Bunicul copilului, Gerlof, primește într-un plic una dintre săndăluțele pe care le purta micuțul în ultima sa zi. Echipa formată din tată și fiică pun cap la cap indicii prețioase și încearcă să descopere misterul. Principalul suspect este Nils Kant, un psihopat cu un trecut tumultuos pe insulă. Mama și bunicul sunt convinși că Nils este vinovatul, chiar dacă fusese înmormântat înainte de dispariția copilului.

Ecouri de dincolo de moarte de Johan Theorin nu este o carte pentru cei slabi de înger


Mi-a plăcut la nebunie modul în care a fost scrisă cartea: capitolele din investigația Juliei erau prezentate în paralel cu capitole din trecutul lui Nils Kant. Începutul este intrigant, întrucât prezintă întâlnirea lui Jens cu Nils din seara dispariției. Autorul are o scriitură simplă, dar plină de emoție. Însuși subiectul tratat este emoționant: o mamă îndurerată, care ar putea fi împăcată cu dispariția fiului ei dacă ar ști ce s-a întâmplat cu exactitate în seara neagră de septembrie. 

SPOILER - Parcursul romanului Ecouri de dincolo de moarte de Johan Theorin pare previzibil, iar Nils Kant se dovedește a fi criminalul perfect. Am avut certitudinea că el ucisese copilul și aș fi fost dezamăgită dacă ar fi fost așa. Finalul este intens, imprevizibil și, cu toate că fărâma de speranță că Jens ar mai fi în viață este în mod cert mai mică decât uriașul adevăr că este mort, am tot sperat ca el să trăiască. SPOILER

Cartea nu crește gradual în intensitate. Prima jumătate este palpitană, urmează apoi un sfert de acțiune ceva mai ”potolită”, ce pare să contureze previzibil finalul. Cu toate acestea, în ultimele 5 pagini acțiunea ia o turnură neașteptată, iar rândurile sunt încărcate de emoții. Ecouri de dincolo de moarte de Johan Theorin este printre puținele cărți care m-a făcut să plâng după ce am terminat-o.

Aș putea spune că Ecouri de dincolo de moarte de Johan Theorin este o carte pe care o femeie o percepe diferit față de un bărbat. Descrierea suferinței unei mame este percepută mult mai intens de către o femeie, iar această carte cred că se simte diferit dacă este citită de un bărbat. Femeie fiind, am avut tendința să mă axez mai mult pe sentimente, pe emoții și abia apoi pe investigația propriu-zisă.


I-am oferit cărții Ecouri de dincolo de moarte de Johan Theorin 5/5 steluțe pe Goodreads și v-o recomand dacă sunteți în căutarea unei povești profunde și dacă vă plac romanele polițiste. ◕‿◕


Pagini