Ce e asa mare lucru sa faci o postare ”outfit of the day”?

Nu mă enervez ușor de cele mai multe ori, dar mă deranjează când văd cât de superficial sunt tratate blogurile axate pe partea de fashion. Eu am pornit de la zero și nu mă consider încă fashion blogger în adevăratul sens al cuvântului, dar cu pași mici voi ajunge cu siguranță undeva. Mie îmi place să fac acest gen de postări pentru că mă simt bine în pielea mea, pentru că vreau să ofer inspirație și e o provocare continuă pentru mine.

Revenind, nu o dată am văzut cum unii ironizează bloggerițele din această categorie. Pentru că da, dacă îndrăznești să fii fashion blogger înseamnă că nu ai nimic în cap decât prezentări de modă și postere pe pereți cu ce se poarta vara aceasta. Refuz să cred (de fapt, sunt convinsă că nu e așa) că bloggerițele de fashion nu citesc și altceva decât reviste de modă, nu ascultă muzică bună sau nu merg la cinema sau la teatru. Refuz să cred.



Să fii bloggeriță de fashion îți trebuie mult curaj.


Exact, al naibii de mult curaj. Deși poate părea ușor, te provoc să te expui pe un blog, unde te văd sute sau mii de persoane în fiecare zi. Ai curaj? De cele mai multe ori, pozele bloggerițelor sunt furate și alte persoane își creează conturi false folosindu-se de identitatea lor. Să te expui așa înseamnă să fii pregătită să auzi critici (ce urâtă ești, ce picioare strâmbe, ce nas mare ai, ce nașpa te îmbraci) și, de cele mai multe ori, sunt venite de la anonimi. Anonimi care se ascund în spatele unui nickname, în timp ce tu te expui cu totul pe blog.


Bloggerițele de fashion NU primesc haine pe gratis.


Asta e o concepție atât de greșită, că nu știu de unde să mă apuc ca să o combat. Cred că nu trec două săptămâni fără să fiu întrebată pe Facebook Cum de primești hainele ălea, ți le trimit așa, gratis? Nu primesc nimic pe gratis dar da, primesc haine de la diferite firme. Dacă într-o postare trec link-urile produselor, înseamnă, de cele mai multe ori, că ele sunt primite. Dar nu degeaba. Nu îmi trimite nimeni nimic doar așa, că știe că am eu ochi căprui și că îmi plac cireșele. Interesul e de ambele părți. Ei vor să își promoveze magazinul prin intermediul meu, iar eu am nevoie de material pentru fotografii. Să fim serioși, nu am zeci de milioane de cheltuit lunar pentru a alcătui 15 postări de tip outfit of the day diferite. Mă îndoiesc că ar vrea cineva să mă vadă în aceeași rochie 5 postări la rând.

Hainele pe care le primesc în urma colaborărilor sunt doar un mic imbold pentru a continua cu acest blog. Asta nu înseamnă că am mințit vreodată, că am spus ce material mișto și ce croială genială are o bluză când se vede clar că nu e așa. Am primit haine care nu mi-au plăcut, am închis colaborări. Pentru că nu vreau să apar pe blog într-o ținută care nu mă caracterizează și care nu transmite nimic.


Pentru colaborările pe care le am depun o muncă pe care nu știu dacă cei ce critică ar putea-o duce. Să o luăm cu începutul:

  1. Plasez comanda și mă stresez ca ea să ajungă cu bine la mine. Asta înseamnă că sunt zile când stau non-stop în casă pentru a aștepta un curier nesimțit sau că stau câte două ore la coadă la Poșta Vamală. Acolo îmi fac nervi cât pentru o lună, vin cu coletul acasă prin soare, ploaie sau ninsoare. Da, e o muncă și un timp pierdut.
  2. Încerc să combin cât mai bine elementele primite. Primesc uneori 2-3 produse, dar nu le pot combina între ele. Încerc să văd ce alte produse mai aștept, caut haine mai vechi care de preferat să nu fi apărut pe blog și mă probez de o grămadă de ori. Îmi fac planuri, liste cu postări și încerc să nu mă abat de la ele.
  3. Fotografiile îmi mănâncă o gramadă de timp. La fel și pregătirile: machiajul, părul, manichiura, găsirea locului etc. E foarte greu să găsim locurile potrivite, pentru că le exclud din start pe cele suprapopulate. E greu și să facem fotografiile, între orele 11-17 mai nimic nu iese bine. Fotografiile mi le face prietenul meu, ca să nu mai spun că toata joaca asta de-a fashion bloggerița necesită și o investiție în aparatură foto. La unele postări am făcut și câte un clip video, deci și mai mult timp pentru filmări.
  4. Uneori nu am chef de nimic. Poate că nu am chef să ies îmbrăcată neapărat în rochie în acea zi. Sau poate că îmi e frig să port neapărat sandalele, dar am un deadline de respectat. Poate că prietenul meu e obosit, cine va știi? Sau poate că am fi vrut să ne petrecem acea după-amiază liniștiți, acasă, nu prin vânt, pozând. 
  5. Editatarea fotografiilor se face, chiar dacă nu se vede. Unele fotografii au elemente de decor nepotrivite ce trebuie eliminate, lumina poate e prea nu știu cum, așa că unele lucruri trebuie ajustate. Pentru cele 10 fotografii din fiecare postare se petrec cam 30-40 de minute pentru editare. 
  6. Scrierea articolelor e iarăși o provocare. E greu să îți găsești mereu cuvintele potrivite, să știi cum să descrii un produs sau cum să îl critici, fără să îl pui într-o lumină proastă. Trebuie puse link-urile adecvate, totul e o muncă asiduă, ce rareori este apreciată cu adevărat.
  7. Feedback-ul contează. Apreciez enorm orice comentariu și răspund la toate. După o muncă atât de lungă, mă bucură orice părere sau apreciere, oricât de scurtă. Tocmai de aceea încerc și eu, pe cât pot, să îmi ofer tot suportul altor bloggerițe pe care le apreciez. Pentru că știu ce înseamnă toată această treabă.


Pentru că, în ciuda muncii despre care v-am scris mai sus, nimic nu secompară cu aprecierile primite după ce apeși butonul ”Publicați”. Pentru că e în inima mea o emoție atât de mare și o pasiune atât de uriașă, încât nu vreau să mă gândesc vreodată că mă voi opri. În curând se fac 2 ani de când am scris primul articol pe blog și sunt incredibil de mândră de mine că am ajuns până aici.

Vreau să trag un semnal de alarmă cu acest articol. Vreau ca tu, cititorule, să conștientizezi munca din spatele unui astfel de blog și să o apreciezi. Dacă până acum ai spus Ce e așa mare lucru să faci o postare outfit of the day?, vreau să îți schimbi părerea. E foarte ușor să critici și să arunci cu noroi, așa că îți propun să te gândești puțin la cele scrise mai sus. Dacă tu nu ai curaj și nici timp să faci asta, atunci apreciază-i pe cei ce o fac.

Aștept cu mare drag părerea ta legată de acest subiect! :)

Pagini